İlçenin tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyelleri, avantajları, yaşanan en önemli sorunlar
- Ezbider Ovasında Akdeniz İklim özelliğinde yetişen meyvelerin dışında kalan bütün meyveler yetiştirilmektedir. Özellikle elma ve kavun fazla üretilmektedir. Sebzecilik oldukça ileri gitmiştir. Sebzelerin tamamı üretilmekte ve çevre ilçelere pazarlanmaktadır.
- 2002 yılı sezonunda ilçede açılan Toprak Mahsulleri Ofisi acenteliği açılmıştır. Çiftçiler ürünlerini TMO'ya satarak gelirlerini artıma imkanı bulmuşlardır. Bu haliyle Akıncılar kendi ihtiyaçlarından çok fazlasını üretmekte ve dışarıdan tarımsal ürün almamaktadır.
- Fenni arıcılık gelişmiş olup, İlçede kaliteli bal üretimi yapılmaktadır.
- Son yıllarda İlçe ve köylerinde besicilik artmış ve önemli geçim kaynağı haline gelmiştir.
- Tarımsal makineleşme oldukça gelişmiştir. Ovanın sulama işleri DSİ tarafından tamamlanmış ve sulu tarım ile birlikte verim de artmıştır.
İlçede bitkisel üretim durumu - 2010
- İlçede 168.920 dekar tarım arazisi bulunmaktadır.
- Tarım İl Müdürlüğünün 2010 yılı verilerine göre 168.920 dekar tarım arazisinde 12.125 Ton buğday üretilmiştir. İl üretimi içindeki payları yüzde olarak 28.71 dür.
İlçede bitkisel üretim durumu - 2010
- 12.500 da. Fiğ, 13.400 da. Yonca, 12.500 da. Korunga Ekimi yapılmıştır.
Baklagiller:
- 6,950da. Nohut, 980 da. Fasulye
Endüstriyel Bitkiler:
- 5,800 da. Şeker Pancarı
Tahıl:
- 14,600 da. Arpa, 48,500 da. Buğday ekimi yapılmıştır.
Meyve Üretimi:
- 2010 Yılı Meyve Ürünleri, 294 dekar arazide 228.6 ton üretilmekte olup il içindeki payı 0,17' dır. Sebze Ürünleri, 2.450 dekar arazide 4.698 ton üretilmekte olup il içindeki payı, 1.4'dür.
2010 Yılında 16 da. Karışık Meyve ve 40 da. Karışık sebze ekimi yapılmıştır.
Mevcut bitkisel üretim dışında ilçede üretilebilecek diğer ürünler
- İlçenin iklim özellikleri nedeniyle Akdeniz ikliminde yetişen ürünlerin dışındaki birçok ürünün üretilmesine elverişlidir. Ayçiçeği, patates, üzüm, kiraz bu ürünlerden bazılarıdır.
İlçede hayvancılık ve hayvansal ürünler - 2010
- İlçede 5000 büyükbaş, 2000 Küçükbaş, 2500 Arıkovanı bulunmaktadır.
- İlçede 10.000 lt süt 50.000 kg bal 150.000 kg et üretimi bulunmaktadır.
Diğer tarımsal üretimler (balıkçılık, seracılık, kümes hayvancılığı vs.)
- İlçede bulunan baraj gölünden ve ırmaklarda balıkçılık yapılabilir.
Tarımın gelişmesi için hâlihazırda yürütülen önemli çalışmalar
Tarım alanında hizmet veren kuruluşlar ve tesisler
- Kamu veya özel sektöre ait tesisler, kooperatifler, birlikler vs.)
- Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Odası, Pancar Ekiciler Kooperatifi